Poliklinika LF

Kirurgija nosa kod pacijenata s glavoboljom

Poliklinika LF

Sa zadovoljstvom možemo objaviti da smo u LF Centru, uz dobar odabir pacijenata, osposobljeni primijeniti minimalno invazivan endoskopski pristup u kirurgiji nosa kako bismo istodobno obnovili funkciju disanja kroz nos i ublažili simptome glavobolje uzrokovane kontaktnim točkama.   

 

Prednosti:

 • Siguran i minimalno invazivan postupak
 • Liječi i simptome glavobolje i nazalne funkcije (disanje, osjetilo mirisa, itd.)
 • Možete ići kući već dan nakon zahvata, a vrijeme oporavka je kraće od 7 dana
 • Nema vidljivih ožiljaka

 

Dobri kandidati imaju:

 • Devijaciju nazalnog septuma
 • Kronični rinosinusitis
 • Simptome glavobolje povezane s kontaktnim točkama nazalnog septuma i nazalne šupljine
 • Začepljenost uha

 

Nisu dobri kandidati:

 • Pacijenti koji nemaju očitu nazalnu patologiju

 

 

O postupku

Anatomija sinusa i blizina drugih struktura kao što su oko i mozak čine kirurgiju u ovom predjelu glave vrlo delikatnom. Cilj endoskopske nazalne kirurgije je otvaranje nosne šupljine. To obično umanji učestalost i težinu infekcije, olakša disanje kroz nos i ublaži simptome u sinusima poput alergija i glavobolje.

Postupak se naziva funkcionalna endoskopska kirurgija nosa zato što liječnik koristi endoskop

(malu čvrstu cijev sa izvorom svjetla i kamerom) kako bi se na ekranu vidjela uvećana unutrašnjost

nosa. Unutar nosa naprave se mali rezovi ili zarezotine.

Kirurg može proširiti nosnu šupljinu razdvajanjem hrskavice septuma i kostiju.  Uz endoskopsku tehniku, operacija je minimalno invazivna, ali ipak dovoljna da ukloni patološke tvorbe i obnovi normalnu funkciju nosa i nosnih šupljina.

Kirurškim ublažavanjem kontaktnog pritiska između septuma i nosne šupljine, u većini slučajeva se u potpunosti otklanja glavobolju, ili bar znatno smanjuje učestalost, jačinu i trajanje glavobolje, ukoliko su točno postavljene indikacije.

 

Kakve rezultate očekivati

 U Centru za glavobolju i nos LF-Medical Group, primjenjujemo postupak identificiranja u više faza kako bismo odredili koji pacijenati s glavoboljom povezanom s nosom imaju najviše izgleda za uspješan ishod operacije nosa.

Najvažniji dio ovog postupka je CT nosnih šupljina. Ova pretraga obavlja se rutinski kod pacijenata kako bi se ispitala nazalna patologija (upala čeonih sinusa, concha bullosa, točke sa zadebljalom nosnom sluznicom, itd.). Na taj način možemo odrediti točno mjesto konkretnog problema i napraviti individualizirani preoperativni plan.

Sve to ćemo detaljno pojasniti tijekom konzultacija.

 

Kako se pripremiti za operaciju

 Kirurgija nosa radi se pod općom anestezijom za koju ćemo obaviti neke preoperativne pretrage:

 • laboratorijski nalazi – krvna slika, EKG, itd.
 • stručna procjena anesteziologa u našem Centru OR
 • provjera uzimanja lijekova ili prilagodba trenutne terapije

Kirurg će vas pitati o povijesti bolesti, lijekovima, alergijama, prethodnim operacijama i ostalom. Izbjegavajte uzimanje aspirina, protuupalnih lijekova, varfarina i drugih dodataka koji mogu pojačati krvarenje i podljeve. Važno je razumjeti sve aspekte Vaše operacije. Prirodno je biti nervozan zbog toga, pa se nemojte ustručavati porazgovarati s kirurgom o svemu što Vas brine.

 

Liječenje

Operacija nosa može se izvesti endoskopskim pristupom, ili klasičnim u kojem se sve obavi uz izravnu vizualizaciju golim okom. Endoskopski pristup omogućava minimalno invazivan zahvat, a ujedno i maksimalno precizan. Ovom vrstom operacije možemo obraditi sve sinusne šupljine po potrebi (maksilarnu, etmoidnu, frontalnu i sfenoidnu).

Pod izravnom kontrolom endoskopa, koriste se posebno dizajnirani instrumenti za uklanjanje anatomskih viškova u nosu (hrskavica, kost) smanjenje pretjerane veličine nosa (hrskavica, kost) koji mogu uzrokovati glavobolju i funkcionalne probleme. Cilj endoskopske kirurgije nosa je otvoriti nosnu šupljinu. Time se obično poboljšava dotad otežano disanje kroz nos, te uklanja ostale simptome sinusnih bolesti kao što su alergija ili glavobolja.

Ovaj zahvat je siguran, i u našim rukama se pokazao vrlo učinkovitim. Kirurgija nosa može se kombinirati s kirurgijom nazalnog ventila i nosne školjke radi postizanja još boljeg ishoda.

Cijeli postupak traje oko dva do tri sata s pripremom. Ubrzo nakon zahvata možete poći kući na oporavak. Svakom pacijentu dajemo jednostavne postoperativne upute. Pacijentima se preporučuje osigurati prijevoz do kuće nakon zahvata.

 

Oporavak

Tijekom sljedećeg dana, dolazite u našu kliniku na pregled, gdje ćemo provjeriti je li sve u redu i kako napreduje oporavak. Tada se skidaju zavoji i povezi na nosu pa ćete moći disati kroz nos. Dobit ćete upute za ispiranje operiranih nosnih šupljina fiziološkom otopinom i antibiotsku mast za sljedećih deset dana.

Oporavak nakon operacije nosa zahtijeva kratak ili nikakav prestanak svakodnevnih aktivnosti. Neki pacijenti mogu imati manje otekline koje se same povuku u prvih nekoliko dana oporavka. Oporavak može pratiti slaba ili nikakva bol i nelagoda, a većina pacijenata može se vratiti na posao za sedam dana.                                 

 

Rizici

 

Najčešća nuspojava nakon operacije je iscjedak iz nosa, koji sam nestane za nekoliko dana. Drugi mogući rizici i komplikacije nakon operacije iznimno su rijetke, osobito ako ste u rukama dobrog kirurga, ali mogu biti:

 • Krvarenje ( hematomi)
 • Infekcija
 • Sporo zarastanje rane
 • Rizici anestezije
 • Mogućnost ponavljanja operacije

 

O ovim i drugim rizicima porazgovarat ćete prije pristanka na operaciju. Važno je da Vašem kirurgu, specijalistu za uho, nos i grlo, postavite pitanja o svemu što Vas brine.

 

Često postavljana pitanja

 

Koliko je dugo razdoblje oporavka?

Oporavak obično traje samo nekoliko dana. Svakodnevnim poslovima možete se vratiti već dan nakon operacije.

 

Što činiti u slučaju komplikacija?

Ako se pojave komplikacije, dvije stvari su važne – odmah identificirati vrstu komplikacije, te žurno početi liječenje. Ovisno o vrsti komplikacije, liječenje će biti u rasponu od sekundarne operacije do umirujućeg razgovora.

 

Istražite druge opcije liječenja

 • Kirurgija sinusa
 • Operacija nazalnog ventila
 • Kirurgija migrene
 • Akupunktura
 • Lijekovi

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.